Onze ervaringen

Image

Ondersteuning CAE en Concerncontroller als ‘Trusted Advisor’

"Ron, wil je even meekijken? Hoe komt het over als ik het zo formuleer? Hoe zou jij op deze tekst reageren? Je kent mijn CEO.”

“Heb jij nog ideeën? Ik wil bereiken dat ze in actie komen, maar wil ook geen paniek zaaien. En eigenlijk wil ik iets concreter kunnen aangeven wat de effecten zijn van wat ik heb aangetroffen”.

“Ik ben daar nu driemaal geweest en wil niet opnieuw hoeven vast te stellen dat het meeste voldoende geregeld is, behalve de IT-beheersing. Wat zou een relevantere insteek kunnen zijn voor mijn volgende bedrijfsbezoek?”

Zomaar enkele voorbeelden van de gerichte hulp- en coachingvragen van een van de CAE’s en Concerncontrollers die ik mag ondersteunen. Enkelen van hen noemen mij hun ‘Trusted Advisor’. Dat wordt je niet zomaar; je groeit in die rol als je dat wordt toegestaan. Er ontstaat een vertrouwensband die verder gaat dan een opdrachtgever - opdrachtnemerrelatie. Enkelen verwacht ik lang na deze zakelijke contacten nog regelmatig te zien.

Wanneer die ‘click’ aanwezig is verrijkt de relatie zich van inhoudelijke coaching tevens naar persoonlijke coaching. En een eventuele grens tussen zakelijk en privé vervaagt dan snel. Het mag gaan over de ontwikkeling van het Hoofd in zijn functie én als persoon, zowel binnen als buiten zijn of haar organisatie. En de coaching gaat soms twee kanten op, in de zin dat het Hoofd met regelmaat ook mij een spiegel voorhoudt.

Het zijn ontzettend motiverende contacten en is daarmee een continu uitdagend product. Ik kan er mijn persoonlijke ervaringen én theorieën in kwijt. Het geeft vaak de mogelijkheid delen van ons opleidingsprogramma te verzorgen voor de audit- en controlmedewerkers. Of ik mag bijdragen aan MT-vergaderingen, om ook hen te enthousiasmeren voor de beoogde ontwikkeling van en kansen voor de afdeling. Soms is de ondersteuning tijdelijk erg ‘hands-on’ of brengen we de gedoceerde theorie gezamenlijk in de vorm van een ‘pilot’ in praktijk. Ik wil er graag in investeren, omdat het weer nieuwe ervaringen oplevert. En hoewel het Hoofd altijd eindverantwoordelijk blijft, geeft het positieve spanning en kan ik me erg verantwoordelijk voelen voor gemaakte keuzes en uitwerkingen.

Contact: Als u behoefte heeft aan het uitwisselen van ervaringen en coaching of heel praktische hulp, dan kom ik graag met u in contact om nader kennis te maken en de mogelijkheden te verkennen. Wellicht groeit het uit tot een Trusted Advisor-relatie.

Ron de Korte RA RE RO CIA (r.de.korte@acs.nl)